- Boomveiligheid -

Hoofdstuk 1 - Voorbeelden uit de Gemeente Oss in Noord-Brabant

 

deel 1.1 - Inleiding

 

Net als in veel Gemeenten in Nederland zou ik ook in de Gemeente Oss in Noord-Brabant het openbaaar groen met wat advies veel veiliger en mooier en zuiniger kunnen maken. Op Zondag 28 Juni 2020 heb ik daarom als voorbeeld een dikke Ratelpopulier (Populus tremula) een VTA - 1 gegeven. VTA -1 staat voor een eerste boomveiligheidscontrole. Dat kan leiden tot een versnelde volgende boomveiligheidscontrole  of tot een advies in het nemen van beheersmaatregelen of tot een advies voor een nader onderzoek.

De gekleurde rietjes tonen de vele boorgangen van de Wilgenhoutrups.  In het late voorjaar gaat de Vlinder op zoek stam beschadigingen in de bast op lage hoogte. Meestal zijn dit mechanische schades door aanrijdingen en botsingen van maaimachines en ook snoeiwonden. De rups eet zich naar binnen met 8 tot 9 milimeter dikke gangen en blijft vers sappig spinthout eten gedurende één tot een paar jaar. Uit het boorgat komt dan zaagsel wat zelfs een hoopje aan de stamvoet kan vormen. Ook is uit het boorgat een typische azijngeur te ruiken wat aantrekkelijk is voor de Vlinder om meer eitjes te leggen. Zo neemt jaar na jaar het aantal rupsen toe tot soms honderden. Zij eten zich globaal een meter tot anderhalve meter naar boven alwaar ze naar buiten komen voor het vlinderstadium. In de natuur komt deze Rups vooral voor op Wilgen en ook op andere spinthoutigen tot zelfs de Europese Zomer Eik (Qercus robur). Het onderbreken van de sapstroom resulteert vaak tot het afsterven van complete en hoogste kroontakken in de richting van de aantasting.  Ook wordt de stam en/of stamvoet op termijn breukgevoelig tot gevaarlijk.  

Deze 170 centimeter dikke en 45 meter hoge boom staat binnen de bebouwde koem en 14 meter uit de rijbaan van een druk kruispunt met verkeerslichten en fietspaden. Een kwart van de stamomtrek is onderzocht en met blote handen vrij gegraven om de complete rotting zichtbaar te maken.