- Oude tuin onder architectuur -

 

Deze luchfoto is door de bewoner zelf met een drone genomen tijdens mijn werk in de ruime achtertuin. Kubieke meters onkruid  en idem snoeiafval zijn uit de gehele tuin verwijderd. Met de paden schoon en zichtbaar plus alle planten in de oorspronkelijke vorm gesnoeid is het fraaie oorspronkelijke ontwerp van deze tuin behouden en weer goed zichtbaar geworden.

   

 

 

Verzorgd aanzicht vanaf straat.

De oprit en paden zijn met de hand schoon gekrabd van veel onkruid. Het talrijek mos is grondig weg geboend met bezem en zeep. De kroon van de boom naast het huis is veel kleiner gesnoeid en past weer in deze ruimte. Ook steken er geen takken meer boven de garage en is er een vrije ruimte naar de dakrand zodat het gebouw goed zichtbaar is geworden en de dakgoten niet snel gevuld worden met afgevallen blad..

 

 

Gazon was halve meter hoog.

 

De grens tussen de met onkruid gevulde borders en de verwilderde gazons was terug te vinden door alle baksteen randjes en betondbandjes te volgen met het graven. De borders zijn eerst met de hak onkruid vrij gemaakt en daarna gespit en geharkt. Het gras is nog wat bleek maar met de juiste bemesting en middels door zaaien kan zo'n gazon zich redelijk herstellen. 

 

 

Glad geschoren Taxus hagen.

 

De ouderwetse soort Taxus baccata is beter geschikt voor hagen dan de vrij recente populaire cultivars zoals "Hiksii" van de soortkruising Taxus x.media. Deze is ontstaan uit de ouders boomvormige Taxus baccata met alle naalden in twee rijen staand en dwerkachtig groeiende Taxus cuspidata met de naalden rondom de twijg geplaatst. Taxus x.media "Hicksii' heeft deze allebei en is mooi donkergroen en heeft de neiging dichte pruiken te vormen. De dichte takstand belemmert een scherpe snoei lijn aan te houden. Taxus baccata heeft de twijgen schuin opgaand wat gemakkelijker en beter recht knipt. 

 

 

Doorkijk naar woning hersteld.

 

Vlinderstruiken (Budleja) en Boerenjasmijn (Philadelphus) willen graag een meters hoge en meters brede struik worden. De  Vlinderstruik is een echte scheutbloeier en bloeit beter en met grotere trossen bij jaarlijks radicaal inkorten terwijl de Boerenjasmijn vooral bloeit op driejarig- en vierjarig hout. Hier waren ze veel te groot geworden en blokkeerden de doorgang en het uitzicht. Ook de Klimop (Hedera) die dreigde de Japanse Notenboom (Ginkgo) overwoekeren en de paden helemaal bedekte is grotendeels verwijderd.  

 

 

Alle paden authentiek gelaten.

 

Het hobbelige van de paden is helemaal behouden met ook alle hoogte verschillen en sierranden. Dit geeft de tuin karakter en leeftijd. De kleine boom rechts naast het tegelpad naar achteren is een Dwergden (Pinus) en is schoon gesnoeid van dood hout en wilde takken waardoor vanzelf een bonsai achtige vorm op stam is ontstaan. Alleen de staptegels zijn opnieuw en in een slinger gelegd nadat de border was omgespit. Voor de heg zijn een rij Windlelies (Hosta) zichtbaar en deze soort undulata heeft klein groen blad. Hiervan zijn er vele cultivars met bont blad en andere soorten met talrijke bladvormen.  

 

 

Spoorbiels, tegels en baksteen.