- Abiës grandis -

 

 

Reuzen Zilverspar aan het wegkwijnen.

 

Deze majesteuze woudreus van de Noordelijke Gematigde Klimaatzone kan in de natuur ruim 80 tot 90 meter hoog worden. Dat is meer dan de 78 meter grens aan opwaartse sapstroom dus deze naaldboom is aangepast om met de naalden water op te nemen uit vochtige nevels. De twee brede licht blauwgrijze huidmondstrepen aan de onderzijde van elke naald zijn een duidelijk herkenningsteken. Het stadsklimaat van Oss heeft regelmatig langdurig kurkdroge lucht en de nacht temperaturen zijn vooral in de winterperiode te hoog voor deze liefhebber van koele bossen. Vanwege de groeikracht en de enorme habitus is deze boom genaamd in de mannelijke naamval waarbij beide namen met de letter S eindigen.     

 

 

Naaldwissel is veel te kort, kale twijgen.

 

De meeste naaldconiferen zijn wintergroen en behouden hun naalden voor jaren, vaak meer dan tien jaar. Elk jaar groeien de twijgen een stukje verder dus de leeftijd en de historie van de twijg en van boom is eenvoudig vanaf de toppen af te tellen. Deze boom laat de naalden reeds vallen vanaf het vorige jaar en tijdens storm breken er complete takken van de boom. Een ander signaal van een slechte conditie is de periode dat de naalden vallen. Bij een gezonde boom vallen de meeste naalden in een korte periode aan het begin van het groeiseizoen in het vroege voorjaar.  Bij deze boom regende vrijwel altijd naalden naar beneden met name tijdens warme droge perioden. Op de foto's is duidelijk de kaalheid van de twijgen waar te nemen.  

 

 

Mijn gereedschap tegen de taaie Klimop.

 

De Klimop (Hedera helix) is een wintergroen en winterharde inheemse houtige bosplant die complete bomen kan wurgen en vergiftigen. De wortelende twijgen kruipen over de bodem en verstikken en bedekken bijna elke plant. Met hechtwortels langs de twijgen kan vrijwel elk verticaal object worden beklommen. De dikste boom kan worden afgekneld en wanneer de kroon van de boom wordt bereikt vormt de Klimop daar talrijke  bloemtakken die ook het licht wegnemen waarna de boom uiteindelijk afsterft en omvalt.  Een stek van zo'n bloeitak levert een struikvorm op wat tijdelijke vorm is van de soort die altijd zal proberen terug te keren naar de oorspronkelijke vorm en door de klimtwijgen te snoeien in stand kan worden gehouden. 

 

 

De Klimop wurgt stam en de wortelaanzet.

 

Niet alleen bomen lopen gevaar door de Klimop ook gebouwen en constructies zijn niet veilig. Hemelwater afvoerbuizen (regenpijpen) kunnen door diktegroei van de muur af worden gewrongen en bij elke opening en door elke kier proberen de twijgen naar binnen te groeien. De  hechtwortels laten moeilijk te verwijderen resten na op veel materialen vooral op steen en hout en beschadigen het verfwerk.    

 

 

De boomspiegel vrij gemaakt van Klimop. 

 

 

Bemeste potgrond is een prima medium.

 

 

Gereed voor doormidden steken met spa.

 

 

Dennenschors is natuurlijk en schoon. 

 

 

Tien zakken is 400 Liter op globaal 12 m2.

 

 

Regen en het bodemleven doen de rest.