Tuinontwerp

Klantvriendelijke tuinontwerpen doordacht in elk detail naar wens en gebruik zoals; containers in koelte uit zicht goed bereikbaar, speelveilig kunstgras, kruidentuintje, pergola balken voor montage schaduwdoek,  landelijk uitstraling dikke geperste rietplaten. 

Een duidelijke wens maakt het ontwerp gemakkelijk; grote tegels in schuine lijn met begroeide pergola voor privacy, klein grasveld voor kind om te spelen met een grote hond dus een opgehoogde bloembak. De planten zijn van tuincentrum Coppelmans in Oss. 

Voor deze tuin had ik geen in detail getekend ontwerp nodig. Van tevoren werd de tuinwens vertaald in een globaal werkplan. Tijdens het werk met regelmatig overleg groeide de invulling van alle details precies afgestemd op het toekomstig tuinplezier.    

Van geheel betegeld met kleine borders naar een rotstuin met stromende beken en vijvers en een verborgen nu even niet zitplekje achter de waterval. Alle grote grindtegels zijn als gebroken hergebruikt. De ronde vormen zijn bedacht door te tekenen in de grond.

Amerikaanse veranda ter plekke gemaakt uit een stapel onbehandelde 510 centimeter balken naar een tuinwens met voorbeeld foto gevonden op het internet en volgens een in centimeters nauwkeurig werkplan met gedetailleerde offerte in Excell gemaild.  

Zijwand was gepland maar tijdens de bouw ontstond de wens voor een baby blauwe zijwand met letterbak achtige balken en meer schuine balken in de bovenhoeken. De witte verf van minstens 15 jaar duurzaamheid bevat glasparels voor maximaal lichtreflectie. 

Deze natuurlijke tuin had een bestaande beplanting en de vorm van deze vijver is binnen beschikbare ruimte. De verdere aanplant was op gevoel naar bepaalde kleur voorkeuren. Klein paradijsje voor Padden, Kikkers en Libellen in de bebouwde kom van Oss. 

Naar een globale tuinwens ter plekke een schetsontwerp gemaakt in 15 minuten om mijn idee te visualiseren met gelijk akkoord.  

Ook aanleg van kleine tuinen vraagt vaak allerlei verschillende materialen te organiseren. Precies in volume hergebruik van uitgegraven grond  beperkte de logistiek in deze verkeersveilige peuter speeltuin met stromend rotsbeekje en houten brug.

De wens was iets anders dan boomstronk bulten in de bodem bedekkende Klimop. Tijdens het werk vond ik een stapel handvorm Ijsselsteentjes achter een schuur jaren bewaard van vaders boerderij. De gietijzeren ketel zonder bodem was nog van grootvader. 

Unieke creaties zijn als prototypen soms te ontwerpen tijdens werk. Deze antraciet abbystones waren bestemd om af te voeren. De wens was een hoekbank. Tonnen ander puin zijn ook in de bank verstopt wat arbeid en kosten van container bespaarde op afvoer.  

Instelbare beregening automaat op batterijen met twee weg kraanstuk om ernaast een tuinslang te kunnen koppelen en een verzonken sproeier in gazon die automatisch omhoog komt op waterdruk en gaat draaien geheel rond of binnen instelbare sector

Hartewens in vervulling. Echt grasveldje om met blote voeten op te lopen. De twee rijen vierkant gezaagd leistenen staptegels maakt naast elkaar lopen. Ruime toegang voor fietsen in de schuur en de tuinkast is dan handig om boodschappen op te zetten. 

Bloembak border van extra gedroogde steigerplanken en de grote tegels zijn nauwkeurig op maat gesneden met een diamant schijf. De zandsteen kleurige betontegels met zandsteen reliëf zijn fabrieksmatig voorzien van een transparante kunststof coating.