Onderhoud

Soms is er alleen wat hulp nodig zoals hier de Lavendel onkruidvrij wieden en uitgebloeide bloemen knippen, scherpe graskanten maken en Paardenbloemen steken in het gazon. Elders zijn Hortensia Annabel gesnoeid tot uitgedund op tweejarige bloemtakken.  

Onderhoud van siertuinen gebeurt met grote plantenkennis en met ervaring naar seizoenen. Elke plantensoort heeft specifieke eigenschappen en vraagt een andere behandeling. In deze tuin is handmatig wieden met behoud fraaie kiemplanten de kunst.

Hoe groter de wildernis des te meer uitdaging. Na rigoreus snoeien is de tuinmuur zichtbaar. De gesneden opening is voor een houten poort. Klimop, Blauwe Regen (onderstam) en Woeker (monopodiale) Bamboe zijn vaak te wild en slopend in kleine tuinen.  

Eigenlijk geen tuin onderhoud te noemen maar tuin renovatie. Houten poort is maatwerk ter plekke. Klimop sporen nog zichtbaar op de muur. Gemetselde glasscherven en schroeven bovenop nog weg te snijden. Een beetje inkijk is veel veiliger dan oerwoud.

Deze oude tuin hartje Oss was door een architect ontworpen maar bijna geheel verdwenen onder een dikke laag strooisel met onkruid. Het opgraven was een ontdekkingsreis naar oude spoorbielzen met een mozaïek van bakstenen en grijze stoeptegels.

Drone foto oude voortuin terwijl ik in de achtertuin bezig was. De schoon gemaakte oprit met paden zijn goed te zien evenals de geschoren groenblijvende vormbomen en -struiken die fraai aftekenen tegen de witte gevel. Boom tussen huizen is fors ingekort.

Deze Reuzen Zilverden (Abiës grandis) in een voortuin in Oss was bezig met afsterven. Alle Klimop (Hedera helix) verwijderd van stam en boomspiegel. Op de schrale zandgrond een laag 400 Liter bemeste potgrond gedaan en daarop 500 Liter Dennenschors. 

Eén parkeerplek erbij en de Liguster fors terug gesnoeid voor een steeg zoals deze bedoeld is, ruim en overzichtelijk. Niet elke haagsoort kan altijd zo gesnoeid worden. Regeneratie vermogen, sapdruk in het voorjaar en de zonkracht in zomer zijn bepalend.