- Kalender - 

siertuin - Januari  

Tuinaanleg zonder zaadinslag van ongewenste kruiden. Gras gezaaid in Januari krijgt de kans eerder te kiemen dan ongewenste kruiden. Spinthoutigen ( Wilg, Els en dergelijke) kunnen nu gesnoeid en verplant worden.   Ook wortelzoden van kruiden zoals; Brandnetel (Urtica), Munt (Mentha) soorten zijn een overwinteringsplek voor veel insecten. Ook nu kunnen er al planten in bloei zijn bijvoorbeeld; soorten en cultuurvariëteiten van Chrysantenstruik (Edgeworthia), Kerstroos (Helleborus), Sleutelbloem (Primula), Sneeuwbal (Viburnum), Sneeuwklokje (Galanthus), Toververhazelaar (Hamamaelis), Winterakoniet, Winterheliotroop (Heliotropa), Winterjasmijn (Jasminium). Winterstek is nog steeds mogelijk bij veel houtige planten tot zelfs het planten van een stam zonder wortels zoals; Linde (Tilia). Vooral bomen en heesters met veel lenticellen (verkurkte huidmondjes) zijn hiervoor geschikt zoals ; Kornoelje (Cornus), Chinees Klokje (Forsythia), Vlier (Sambucus).  Stekken in kas van winterbloeiende Chrysanten (Chrysanthemum).  Wortelstek in kas van onder meer; Kokardebloem (Gaillardia), Ossentong (Anchusa), Toorts (Verbascum), Vlambloem (Phlox). Fors inkorten van scheutbloeiende (grootbloemige) Clematis cultivars. In warme kas zaaien van perkplanten zoals; Ageratum, Balsemien (Impstiëns), Mignon-Dahlia, Nemesia, Petunia, Siertabak (Nicotiana), 

siertuin - Februari

Plantwerk van allerlei groeineuzen zoals Lelietje der Dalen (Convallaria),Naald van Cleopatra (Eremurus), Windlelie (Hosta) en ook plantwerk van vaste planten met wortelstokken zoals; Gebroken Hartje (Dicentea, Lampionplant (Physalis), Lupine (Lupinus), Riddersporen (Delphinium).  Aanplant en vermeerdering van alle soorten Bamboe. Spitten van lichte cultuurgronden zoals zand of zavel voor structuurverbetering met inbreng van organische bemesting. Aanplant van afgeharde tweejarige perkplanten zoals Madeliefje (Bellis). Wanneer de grond niet bevroren is kunnen grasrollen gelegd worden. Eventuele vorst naderhand is niet erg zolang er maar niet in bevroren toestand op gelopen wordt. Bladverliezende bomen en winterkale grote struiken kunnen nog geplant indien water wordt gegeven tijdens droogte gedurende het eerste groeiseizoen. Snoeien van Thee Roos (Rosa x.odorata) en Floribunda Roos (Rosa x.floribunda). In vochtig furfbedje voortrekken van; Achimenes, Dahlia, Gloxinia (Sinningia), Knolbegonia (Begonia x.tuberosa). Verpotten van Fuchsia. Vervroegen met watergift en op 10 graden van Clivia, Hippeastrum, Lelie (Lillium), Vallota. Laten uitdrogen van Cyclaam. In kas boven 16 graden zaaien van Artisjok, Bieslook, Bloemkool, Knolselderij, Komkommer, Kool, Prei,  Radijs, Sjalot, Sla, Sperzieboon, Spruitjes, Tomaat, Tuinboon, Ui. Voorkiemen van vroege Aardappel rassen.

siertuin - Maart

Aanplant van de meeste plantensoorten ook met losse wortel (zonder grond) of met kluit. Snoei tot gestel-takken van cultuurrozen met ent. Terug snoeien van heesters die met scheuten bloeien in de zomer en/of herfst zoals Vlinderstruik (Budleja) en ook scheutbloeiende klimplanten zoals Grootbloemige Clematis. Plantwerk van herfstbloeiende bollen en knollen. Wintergroene heesters en coniferen  kunnen nu zo nodig sterk ingesnoeid worden bijvoorbeeld het inkorten van hagen. Door scheuren verjongen van oude vaste planten die graag groeien met nieuwe genen zoals; Schoenlappersplant (Bergenia), Vrouwenmantel (Alchemilla). Gazon verticuteren en beluchten en bezanden en het steken van graskanten. Grasrollen kunnen gelegd worden mits tot de zomer in droge perioden gesproeid wordt. Verwijderen van wortelonkruiden in gazons voordat bloei en zaadvorming plaatsvind bijvoorbeeld de Paardebloem (Taraxacum) met diepgaande penwortels. Echte Thee-Rozen (Rosa x.odorata) kunnen bij de grond afgeknipt worden en zijn herkenbaar aan onbuigzame topjes omdat zij geen houtweefsel ontwikkelen waardoor zij veel sneller bloemscheuten produceren met compleet DNA (vijftallig blad tot bloem) en dus meeldraden en stempels hebben waarmee parfum-achtige bloemgeuren worden verspreid. Waterlelies vrijmaken van rommel en dood blad compleet met bladstelen geeft licht op de groeipunten en bevordert het vormen van nieuwe bladeren en bloemknoppen.

siertuin - April

Gras is aan het groeien en kan gemaaid worden, nog niet kort om ongewenste kruiden te onderdrukken. Uitlichten door snoei van  heesters die bloeien op tweejarig hout zoals Chinees Klokje (Forsythia) of bloeien op drie- tot vierjarig hout zoals Boerenjasmijn (Philadelphus) en Bruidsbloem (Deutzia). Metsel- en betonwerken vragen voor uitharding ten minste twee weken een gemiddelde buitentemperatuur van minimaal vijf graden en liefst warmer vanaf vijftien graden. Snoei van vruchtbomen en andere bomen die familie zijn van de Roos-achtigen tijdens knopvorming zodat uitstromend sap ziekteverwekkers naar buiten drijft. Tegen de Bladluis werken middelen om  het Lieveheersbeestje te stimuleren het beste en een goede voedingstoestand van de bodem voor sterkere bladen. Afrikaantjes (Tagetes) zaaien tussen Rozen werkt bodem verplegend met hun anti stoffen tegen Bodem-Aaltjes en in de herfst onderspitten geeft een prima groenbemesting. Het zaaien van Vlinderbloemigen zoals;  Eénjarige Lupine (Lupinus)  brengt Stikstof in de grond door hun Wortelknolletjes-Bacterie en later in de herfst onderspitten geeft een prima groenbemesting.  Aanplant van afgeharde sterke één- tot meerjarige perkplanten zoals; Duizendschoon (Dianthus), Madelief (Bellis), Sleutelbloem (Primula), Vergeet-mij-niet (Myosotis), Viool (Viola).

siertuin - Mei

Broedseizoen voor de meeste vogels dus voorzichtig met snoeien van struwelen en dichte klimplanten en hoge dichte struiken en hagen. Vijvers zijn nu warm genoeg voor verzorging en aanplant. Tijdens koele regenperioden kunnen containerplanten nog aangeplant worden mits de wortel/blad verhouding gunstig is en met zonodig water geven gedurende het eerste groeiseizoen.  Vanaf midden Mei aanplant van eenjarige vorstgevoelige perkplanten. Snoei van voorjaarsbloeiende heesters die groot zaad vormen verbetert de vorming van nieuwe bloemknoppen zoals; Rhododendron, Sering (Syringa).  Wieden van woekerende ongewenste kruiden voordat bloei en zaadvorming plaatsvind zoals; Akkerdistel (Sonchus), Zevenblad (Aegopodium). Uitgebloeide scheuten van echte Thee-Rozen kunnen tot in de herfst diep worden weg gesnoeid voor nieuwe bloemscheuten (terug vragen).

siertuin - Juni

Water geven in de avond vermindert het verdampingsverlies en koelt de planten zodat ze minder uitgeput raken van s'nachts adem halen. Zo nodige eerste snoei van houtige planten met een grote sapdruk in het voorjaar met name alle soorten van; Berk (Betula), Beuk (Fagus), Druif (Vitis), Esdoorn (Acer), Walnoot (Juglans) ook als toegepast in hagen.  Begeleidingssnoei van jonge loofbomen in laan en straat door het lichten van de kroon tijdens koele perioden. Uitzaaien van voorjaars bloeiende tweejarige adventiefplanten bijvoorbeeld door een  bloemaar van Vingerhoedskruid (Digitalis) lopend te schudden. Tijdens het hele groeiseizoen snoei van terug muterende takken van loofbomen en struiken en klimplanten en coniferen bijvoorbeeld een groene tak in een bonte cultuurvariëteit bijvoorbeeld een Bontbladige Rhododentron  of een klimtak in een struikvorm bijveelbeeld Struik Klimop (Hedera) of een gewone tak in een bandvormige mutatie bijvoorbeeld Bandwilg (Salix). Tijdens het hele groeiseizoen weg snoeien van opslag van onderstammen van geënte houtigen zoals; Kronkelhazelaar (Corylus), Roos (Rosa). Gezons maaien en graskanten knippen. Laanbomen en straatbomen die in Oktober geplant zijn met voldoende plantgat voorbereiding en met voldoende bekweekte wortels en stam in verhouding tot veel dunnere takken en twijgen hoeven geen watergift tijdens droogte. Voorzicht met snoeien van Beuk (Fagus) dat er geen onverwacht zonlicht de gevoelige bast kan verbranden. Een nieuwe Beuk (Fagus) die opgekroond gaat worden als laanboom of straatboom hoort daarom ook aangeplant te worden (in Oktober) als een bekweekt bebladerde spil die nog jaren daarna met snoei als spil wordt begeleid tot de kroon op doorrij hoogte is en voldoende ontwikkeld. 

siertuin - Juli

Wortel-onkruiden uitspitten tijdens hitte en droogte. Tijdens vakantie de tuin laten onderhouden geeft een onbezorgde thuiskomst. Weelderige plantengroei reguleren in vijvers en beken. Bij veel planten wordt de bloeiperiode verlengd door het snoeien van uitgebloeide bloemen. Hardhout in oliën en verfwerk tijdens droog weer. Regeneratie snoei van oude loofbomen tijdens koele perioden. Bij de boomkweker loofbomen uitzoeken terwijl ze in blad staan en reserveren voor aanplant na de bladval. Beton- en metselwerken uitvoeren en lang vochtig houden voor uitharding. Tuincentra's verkopen schaduwdoek speciaal om planten en bodems te beschermen tegen te veel zonkracht gemaakt van groen kunstof en het laat alle regen door.  

siertuin - Augustus

Grasrollen  leggen met nog een warme bodem en percentage gewijs de meeste neerslag. Knotbomen met sterke scheutsnoei inkorten voor het stormachtig weer zoals; Bolacacia (Ropbinia).  Tijdens koele regenperioden kunnen containerplanten geplant worden mits daarna  tijdens hitte en droogte water wordt gegeven. Uitzaaien van zomerbloeiende tweejarige adventief planten door bijvoorbeeld een bloemaar van Stokroos (Alcea) lopend te schudden. Zomerbloeiende vaste planten en tweejarigen kunnen in de volle grond gezaaid worden. Bloeiende planten kunnen vaak in de herfst een herbloei krijgen als hun bloemen geoogst worden of met snoei zaadvorming wordt voorkomen zoals; Vlinderstruik (Budleja)  

siertuin - September

Aanplant en verplant van wintergroene bomen en struiken en coniferen (kegeldragers) en de meeste vaste planten. Maken van zo nodige grote snoeiwonden bij loofbomen want tijdens de herfstkleur en bladval is de grootste diktegroei en ook wondherstel.

Plantwerk van de meeste soorten bollen en knollen die bloeien in voorjaar en/op zomer. Laatste snoei van wintergroene bomen en struiken alsmede coniferen met name bij hagen zodat nieuw loof voldoende afgehard is voor de winter. Het nu zo nodig inkorten van Beuken (Fagus) als haag  geeft voldoende wonderherstel voor de sapdruk in het voorjaar en minder zonlicht op de gevoelige bast. Gazon verticuteren en beluchten en bezanden en het steken van graskanten.

siertuin - Oktober

Tijdens en/of na de bladval kunnen winterkale loofbomen en struiken geplant en verplant worden. Met mest aanaarden van geënte cultuurrozen. Planten opgekweekt in een container (pot) kunnen nog geplant worden. Spitten van zware cultuurgronden zoals klei of leem voor structuurverbetering met inbreng van organische bemesting. Plantwerk van soorten bollen en knollen voor verwildering zoals; Blue Bells (Scilla non-scripta), Kivietsbloem (Fritillaria). Vorstgevoelige planten een winterdek geven. Plantwerk van bollen en knollen die vanwege schimmels een koude bodem minnen zoals; Gladiool (Gladiolus), Tulp (Tulipa).  

siertuin - November

De meeste spinthoutigen zoals ; Wilg (Salix) en Els (Alnus) kunnen nu zelfs zonder wortel geplant en vermeerderd worden. De vruchtlichamen van boomgevaarlijke seizoenszwammen zijn nu waar te nemen zoals; Goudvliesbundelzwam, Honingzwam, Porcelijnzwam. Woekerende Bamboe is terug te dringen of uit te schakelen door gedurende de hele winter elk bovengronds deel weg gesnoeid te houden waarop de betreffende wortel inrot. Winterharde herfstbloeiende vaste planten en tweejarigen kunnen in de volle grond gezaaid worden.

siertuin- December

Ook in deze wintermaand zijn er genoeg plantensoorten met bloemen zoals; Struikfuchsia (Fuchsia) en zelfs met een heerlijke bloemgeur. Afgedankte kerstbomen kunnen gered worden door aanplant met lauw water geven en afschermen tegen wind. Hoge Bamboe kan door sneeuw hinderlijk ombuigen en zo nodig bijeen binden. Verharding schrobben met een huishoudelijk schuurmiddel werkt prima tegen Mos en Alg (groene aanslag) en vermindert de kans op gladheid. Een beetje brekerzand strooien is plantvriendelijker dan wegenzout. Tuinaanleg en grondbewerking kan nu zonder inslag van onkruidzaden. In vorstvrije perioden kan er diep gespit worden voor het keren van bodemlagen (meest vruchtbaar boven) en/of voor het verbeteren van het bodemprofiel (doorbreken storende lagen) en/of voor het inbrengen van organische stof. Terug snoeien Aalbes (Ribes) en Kruisbes (Ribes uva-crispa). 

siertuin - Het hele jaar

Het aanbrengen van een organische bemesting als toplaag en bodemafdekking kan altijd.  Bodems met hun cruciale bodemleven kunnen tegen ultra-violet licht en uitdroging beschermd worden met een bodemafdekking (toplaag) van (volgorde naar kwaliteit) bijvoorbeeld; Spagnumcompost, Veencompost, Dennenschors, Kokoscompost, Kokosvezel, Zwartveen, Potgrond, Oude paardenmest, Turven, Bosgrond, Franse Boomschors, Turfstrooisel, Lava gruis, Champignongrond, Schelp, Tuinturf, Stro korrels, Gezeefde GFT compost, Leisteen schilfers, Houtskool, Koffie dik, Karton, Mergel, Veldspaat, Steenkool, Gebroken dakpan, Mulch, Houtpallets, Houtsnippers, Grasmaaisel, Zaagsel, Split, Grind, Pebbels, Puin, Glasbrokken, Asfalt. De hoeveelheid hangwater in de bodem kan vergroot worden met het inbrengen van; tuinturf, fijne klei, humus en organische stof en te zure gronden bekalken (voorzichtig met zuurgraad veranderen). De hoeveelheid capillair (ophoog zuigend) water in de bodem kan vergroot worden met het inbrengen van met name tuinturf en/of leemklei al dan niet in kolommen tot het grondwater. Epherische ongewenste kruiden kunnen onafhankelijk van de seizoenen ontkiemen en groeien wanneer de omstandigheden geschikt zijn zoals; Eénjarig straatgras (Poa), Vogelmuur (Stellaria). Een aantal soorten snijbloemen zijn in Nederland het jaar rond te kweken zoals; Chrysant (Chrysanthemum), Koudebloempje (Freesia), Roos (Rosa).  Bamboe gaat vrijwel altijd massaal dood na bloei en zaadvorming in een cyclus die per soort verschillend is en altijd kan gebeuren  in groeiperiodes van meestal tientallen jaren. Bamboe groeit altijd, ook in de winter en rond de wortels raakt het veel minder tot niet bevroren vooral met een dikke laag van hun eigen bladstrooisel. Een drinkwater plek voor vogels is altijd nuttig vooral tijdens droogte niet alleen in de zomer maar ook tijdens droge vorst.

siertuin - Tijdens ijzel en hagel

Voor moestuinen en jonge aanplant bestaat speciaal groeifolie wat tere planten redelijk beschermd. Een ijzelregen die vastvriest aan elk bovengronds plantdeel kan grote schade veroorzaken aan planten en bomen. Vooral bij spinthoutigen zoals; Berk (Betula), Peppel (Populus) kunnen alle kroon- en gesteltakken afbreken met zelfs kans op stambreuk. Harde regen of hagel tijdens het uitlopen kan schade geven aan knoppen en bloemen en bladeren. Bij loofbomen kan de opperhuid van het blad beschadigd raken waardoor het hele verdere groeiseizoen allerlei aantastingen kunnen plaatsvinden zoals Bladmijten en Galwespen en Bladmineerders. Bijvoorbeeld Kastanje (Aesculus) is hiervoor heel gevoelig wat een hele zomer bruinachtig blad kan opleveren. 

siertuin - Tijdens sneeuw en dooi

Bergflora en voor Nederland vooral de Alpflora kent tal van planten die door de sneeuw en tijdens ontdooiend smeltwater bloeien zoals; Sleutelbloem (Primula), Wildemanskruid (Pulsatilla).  Veel modern aangelegde tuinen in Nederland zijn onvoldoende dieper dan binnenshuis en zonder goede drainage. Een bevroren bodem met een dik pak sneeuw aan het ontdooien met daarbij een hoosbui tegen de gevel en op gesloten verharding met weinig afschot kan ook in het veranderde klimaat nog altijd plaatsvinden in Nederland. 

natuur - Januari

Rommelige bladerhoekjes waar Egels hun winterslaap kunnen houden met rust laten. Voor de winter dient een Egel ten minste 600 gram te wegen anders brengen naar speciale opvang. Een verdwaalde pad altijd weer diep weg stoppen in losse modder en/of oude bladeren. Boombast beschermen tegen wildvraat.

natuur - Februari

In de Nederlandse natuur produceert van de houtigen de Kraakwilg (Salix caprea) het eerste stuifmeel maar door verzamelen en plunderen is deze vroeger algemene struik grotendeels verdwenen. 

natuur - Maart

Mieren houden niet van stoepkrijt en Kaneel maar zijn wel heel nuttig in onze natuur. Algen eten uit de lucht en Slakken eten vooral Algen en zijn altijd bezig met hun slijmspoor (met opgeteld op enorme schaal) de natuur te bemesten.

natuur - April

Sloten en watergangen niet laten verdrogen met name waar vogels broeden en nuttige inheemse flora bijvoorbeeld stuifmeel produceert.

natuur - Mei

natuur - Juni

Egels leven vrij solitair als standdieren al overlappen hun territoria elkaar regelmatig maar rond deze tijd gaan de mannelijke volwassen dieren op zoek naar een vrouwelijk exemplaar. Veel gewervelde dieren zoals vogels en kleine zoogdieren zijn gewend aan verkeer met de plaatselijke maximum snelheid. Te hard rijden veroorzaakt de meeste sterfte door aanrijding. Micro fauna zoals; slakken, wormen en kruipende insecten is in Nederland door alle infra structuren al fysiek en daardoor genetisch in hokjes verdeeld met alle nadelen van dien.  

natuur - Juli

natuur - Augustus

Eekhoorns zijn nu super actief vooral met het verzamelen van Hazelnoten (Corylus). Bomen die veel te vroeg en/of buitengewoon veel zaad produceren voelen vaak hun einde naderen. De wortels vertroetelen met mest en water en zuurstof alsmede een regeneratie snoei kan soms een boom een vernieuwde levensduur geven.

natuur - September

De herfstkleuren geven een prima indicatie van de gezondheid en vitaliteit van de boom. Een gezonde boom verkleurt gedurende een soort specifieke periode in een soort specifieke kleur en neemt de tijd om al het bruikbare uit het blad te halen en een goede afgrendelingslaag te vormen alvorens het blad af te stoten. Het voedsel gaat vooral in het hout en dit is te zien als een zwelling van stam en takken. De Plataan (Platanus) is mooi voorbeeld. Gezonde Platanen hebben overal rondom de stam en op het dikke hout lichtkleurige gelige vlekken van nieuwe bast alwaar oude schorsplaten zijn afgestoten.       

natuur - Oktober

natuur - November

natuur - December

Eekhoorns zijn gek op onder meer Hazelnoten (Corylus) en Walnoten (Juglans). Roodborstjes zijn gek op onder meer Meelwormen.

natuur - Het hele jaar

Een drinkwater plek voor vogels is altijd nuttig vooral tijdens droogte niet alleen in de zomer maar ook tijdens droge vorst. Pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen vooral op Chloor basis werken altijd en cumulatief en verspreiden zich in een wijde omtrek met elk systeem aan stofstroom bijvoorbeeld in vogels en insecten en via verplaatsend grondwater

natuur - Tijdens en na langdurige regen

Zwammen laten ploffen is misschien leuk spelen maar vermindert de kans op vermeerdering. Regenwormen kunnen in de regen bovengronds komen en trekken afgevallen blaadjes aan hun bladsteel in de bodem om te laten verteren. Mollen leven daar waar regenwormen zijn en vinden een natte bodem en een veranderend en hoog grondwater heerlijk. Een vruchtbare bodem wordt in een lange periodiek geheel door regenwormen omgezet en verplaatst. 

boomveiligheid - Maart

Sterke verschillen in dag- en nacht temperatuur vooral rond het vriespunt stimuleert de sapstroom van bomen en struiken. Jonge bomen met een dunne bast kunnen aan de zonzijde in de ochtend hierdoor vorstspleten krijgen. Dit zijn meestal lang gerekte smalle wonden in de bast tot verticale scheuren en spleten in de stam die later vaak moeizaam overgroeien.

boomveiligheid - April

Het uitlopen van bomen is een goede indicatie voor de gezondheid en vitaliteit van een boom. Vooral bij monoculturen, klonen en dezelfde soort op rij is het verschil vaak goed zichtbaar. Niet alleen de bladbezetting ook de bladkleur kan afwijkend anders zijn dan normaal. Kroontakken die niet of later dan de boom uitlopen zijn vaak een direct gevolg van een bijbehorende hoofdwortel en vaak betreft het dan een zwamaantasting. Het kan ook een probleem met de sapstroom in de stam zijn bijvoorbeeld door de dikke en talrijke boorgangen van één en vaak meerdere Wilgenhoutrupsen.  

boomveiligheid - Mei

boomveiligheid - Juni

Als de verdamping groot is zoals tijdens zomerse hitte en helemaal met een beetje wind erbij en met een dieper grondwater dan kunnen de grootste boomwortels gebrek krijgen aan vocht en worden dan bros. Zware maaimachines zoals in het openbaar groen kunnen dan de ondiepe ondergrondse wortels in elkaar drukken en ernstig beschadigen. Zulke in elkaar gekneusde wortels zijn een makkelijke ingang voor boomgevaarlijke zwammen met name ; Goudvliesbundelzwam, Porceleinzwam, Reuzenzwam, Sombere Honingzwam. De Goudvliesbundelzwam begint bovengronds te komen met vruchtlichamen.   

boomveiligheid - Juli

De Goudvliesbundelzwam kan al sporen in regenachtige perioden. De kans bij bomen op uitbrekende pech-takken en pecht-toppen is moeilijk te voorzien. Vaak is de conditie al minder of is de sapstroom gehinderd. Het gebeurt meestal in de loop van de ochtend wanneer de zonkracht hoog wordt met of zonder enige wind dat een kroontak of een boomtop of zelfs de hele boom spontaan kan breken wanneer ergens binnen in het hout een vacuüm ontstaat doordat de sapstroom op dat punt sterk onvoldoende is. De reflectie van; glas, gebouwen, verharding, oppervlaktewater alsmede hete wind verergeren dit proces.

boomveiligheid - Tijdens storm

Bomen observeren tijdens een storm verbeterd de veiligheid. Dood hout dikker dan polsdikte en hoger dan vijf meter geld als te gevaarlijk om er onder te zijn. Elke boom heeft zijn zwaartepunt recht boven de stamaanzet. De meeste grote bomen ontwikkelen vanaf een rechtop staande stam een hoofdas tot het hoogste punt van de kroon die verticaal hoort te groeien. Meestal mag een stam een beetje heen en weer buigen maar behoort altijd terug te veren tot de oorspronkelijke stand. Als een stam en/of hoofdas na een storm scheef of schever blijft staan is de boom bezig met omvallen. Dit kan traag gaan en zelfs met een paar graden per storm. Coniferen maken zich stevig met duwhout en sommige soorten kunnen zich goed rechtop duwen zoals; Spar (Picea) of ergens in de stam en/of hoofdas wordt een bocht geduwd naar verticaal. Anderen ontwikkelen slechts meer krachthout waarna de top opnieuw rechtop groeit. Loofbomen maken zich stevig met trekhout en kunnen alleen maar het zwaartepunt corrigeren met compensatie groei door een tegenbalans aan gewicht te groeien. De top groeit meestal wel weer rechtop en de stam zal zich verdikken met krachthout wat vaak ook een stress woekering geeft. Als tijdens een storm de bodem opgedrukt wordt en/of concentrische cirkels aan grondkieren rond de stam zichtbaar worden dreigt het grote gevaar van windworp. Dit betekent dat de boom elk moment zonder stambreuk en dus met wortels en al omver gewaaid kan worden of zelfs met wortel en al door de wind meters tot tientallen meters ver meegevoerd kan worden. Dit kan vooral gebeuren met vlak wortelende volwassen Coniferen zoals; Den (Abies) en helemaal met uit de kluiten gegroeide voormalige haagconiferen waar vaak de wortel nog in een knoop zitten of naar één zijde en afgekneld zijn geweest door een ouderwetse gaaslap.  Een windworp gebeurt vooral op slappe bodems met een hoog grondwater niveau maar als een boom omvalt met een potkluitje zonder meters lange gestelwortels dan zijn de wortels vaak al afgestorven door een eerder zuurstof gebrek en opgeruimd geweest door een bruinrot en/pof witrot veroorzakende zwam.  Een indicatie hiervoor zijn ondermeer adventiefwortels en/of wurgwortels. Wanneer er tijdens een storm stukjes bast van de stam afspringen en/of er tegenover horizontale breuklijnen zichtbaar worden dreigt of is de stam bezig met breken. Dit gebeurt meestal op lage hoogte. Een maaiveld ent bij laanbomen en bij straatbomen geldt bijna altijd als uitgesteld onverenigbaar en de stam kan zelfs tijdens een storm als een losse potloodpunt op de wortels staan te wiebelen. Oude topzware bomen met name Beuk (Fagus) kunnen door hun eigen gewicht verticaal op hun stam inzakken wat geen risico vormt en zichtbaar is als zwembandjes vanaf de stamvoet. Geen boomveiligheidscontrole kan de schade door een windhoos voorspellen al zijn sommige risico's van stambreuk wel van tevoren inschatbaar zoals de typische boorgaten van de Wilgenhoutrups die ook kan voorkomen op tal van andere boomsoorten waaronder; Boomhazelaar (Corylus), Eik (Quercus), Els (Alnus), Esdoorn (Acer), Schijnacacia (Robinia). Plakoksels en plakstammen zijn heel gevoelig voor uitscheuren tijdens storm vooral wanneer de windrichting ongebruikelijk is.  Ook zonder storm kan een oude Witte Paardenkastanje (Aesculus) levensgevaarlijk zijn voor kleine kinderen met name de grote hard gestekelde vruchtbolsters die van heel hoog uit de kroon kunnen vallen. In een wolkbreuk of in een hevige onweersbui kan zelfs de grootste boom door een valwind met daarin zware regen tegen de grond wordt gedrukt. 

boomveiligheid - Tijdens onweer met bliksem

Tijdens onweer met bliksem is er een verschil in statische elektriciteit tussen wolken en bodem met daartussen planten die ook meer dan gewoon elektrisch geladen waardoor ze tijdelijk harder kunnen groeien en tijdens onweer wordt Ozon gevormd wat de atmosfeer en ons biotoop beschermt tegen straling vanuit de ruimte en vanaf de zon. Een blikseminslag in een boom kan via de wortels tot op meters afstand van de stam gevaarlijk zijn voor mens en dier. Specialisten onder de boomverzorgers kunnen een boom voorzien van een bliksemafleider. De natuurlijke en meest voorkomende oorzaak van bosbranden is blikseminslag. Droge bliksem zonder regen is voor een boom het meest gevaarlijk ook omdat de bast dan meer weerstand heeft waardoor de elektrische stroom eerder door de kern van de stam en kern van de hoofdas gaat. Ook bij bomen met een ruwe bast gaat de elektrische stroom gemakkelijker door de kern van de stam en de hoofdas. Een blikseminslag kan ook plaatsvinden via één of meerdere van de gesteltakken in de boomkroon. Een boomkroon kan hierdoor op hoogte exploderen door de plotselinge ontwikkeling van stoom binnen in de stam. Vooral wanneer het zacht nat hout betreft bijvoorbeeld door inwatering en inrot of soortgevoelig bijvoorbeeld Populus x.euramericana 'Robusta'. Bij andere bomen bijvoorbeeld Amerikaanse Eik (Quercus rubra) kan van binnenuit het cambium gekookt worden wat daarna zichtbaar is als een in stukjes afkrullende bast. Bij bomen met een doorgaande stam en hoofdas en hard kernhout en weinig zijtakken en een gladde bast bijvoorbeeld Beuk (Fagus) en tijdens regen is aan de buitenkant van de stam de elektrische weerstand het minst en maakt de blikseminslag lange meestal smalle en ondiepe verwondingen vaak van in de kroon tot aan de stamvoet waarvan een boom maar moeizaam herstelt. Deze wonden zijn gesteriliseerd geweest waarna een makkelijke inslag van boomgevaarlijke zwammen kan plaatsvinden zoals; Biefstukzwam, Zadelzwam, Zwavelzwam, Reuzenzwam.   

 

boomveiligheid - Tijdens en na langdurige regen

Veel zwammen laten hun sporen los tijdens regen met een beetje wind bijvoorbeeld de Dikrandtonder Zwam. De beste zetting van bodems vooral zand vind plaats als regenwater wegzakt in de bodem na een regenbui. Hiermee komt ook de meeste zuurstof in de bodem wat vaak de belangrijkste groeifactor is want wortels hebben geen bladgroen en halen dus adem net als mensen. Niet elke boomsoort is geschikt voor een standplaats in de verharding (en/of in gras) plus de verdichting door verkeer en trillingen en maaimachines. Vaak zijn de grote gestelwortels door zuurstofgebrek (ook gaslek en bodemgassen) afgestorven of met bruinrot verzwakt waarna de boom probeert nieuwe wortels te maken die te zien als talrijke kleinere (adventief) wortels rond de stam die opgesloten door verharding ook een wortelplaat kunnen vormen. 

boomveiligheid - Tijdens sneeuw en dooi

In een gebied met Muskusrat en na een lange vorstperiode kan het complete wortelgestel van een boom in de buurt van water en met uitgraafbare oevers zijn weg geknaagd waardoor deze boom direkt val gevaarlijk is tijdens dooi en later mogelijk gaat omvallen door bodemtrillingen van bijvoorbeeld een voorbij rijdend landbouwvoertuig of door bijvoorbeeld kinderen die in een holle knotwilg (Salix) willen klimmen.